Why Graveyards all over?

Graveyards, cemeteries and churchyards are to be found in all countries. Nearly everywhere's a potential site for a graveyard, given the limits of economy, traditions, climate, religion and so forth. These limits are changing, due to a list of factors. In the near future we may expect to see more urbanisation, cultural diversity, increased demand for land. At the same time, in many European countries the process of urbanisation will result in abandoned land. Graveyards are plots of land charged with more cultural content and value than most of the areas we spend our lives administering. Landscape is the big picture.

Wednesday, 3 August 2011

Permanent memorial - Evje

I sentrum av det Aust-Agderske tettstedet Evje finner man en digert minnesmerke i form av en staut bauta som foruten en liste med 8 herrenavn også forkynner anledningen for den permanente hyllest:
"Desse var med i Krigen 1807 - 1814". Det er uklart når bautaen er satt opp. Det er også uklart hvilken krig denne bestemte Krigen var. For de fleste av landene i Europa var hele perioden 1800 - 1815 preget av Napoleonskrigene. Omfang av tapte menneskeliv og ressurser kan jeg ikke redegjøre mer om, men vi må tro det var flere involverte enn disse 8 navngitte. Kan de 8 ha vært deltagende i en av de mange underkonfliktene som pågikk i løpet av denne epoken, som Kielfreden? Danskekongens allianse med herr Bonaparte medførte tap av territoriet Norge, men i den grad det var en egen krig om Norge så var det en relativt kort og grei liten affære. Kanskje bautaen prøver å løfte seg litt, gjøre seg bedre, ved å påstå at der virkelig var syv års krig? Er det dermed selveste Syvårskrigen den refererer til? Dette blir vanskeligere, for det var to av dem: Den store syvårskrigen i tiden 1756 - 1763 og så var det enda tidligere en mindre variant, nemlig Den nordiske syvårskrig i tiden 1563 - 1570. Mellom kjøpesenter, en lokal sparebank og en parkeringsplass står minnesmerket der. Stor, tung, alvorlig og veldig synlig. Det er klart vi minnes Krigen.

No comments:

Post a Comment